Algemene informatie en handige tips

Er zijn zoveel verschillende babymatrasjes op de markt. Welk matrasje is nou goed en veilig voor mijn baby? Wat is het gezondst? Maakt het eigenlijk wel uit, want baby’tjes wegen toch nog niet zo veel? Om al deze vragen te kunnen beantwoorden, is al veel en uitgebreid onderzoek gedaan.

Baby's liggen veel vaker in hun bed dan volwassenen (in het eerste levensjaar circa 5800 uur). Ze slapen het grootste deel van de dag. Daarom is juist voor hen een goed matras heel erg belangrijk! Net zoals bij volwassenen kan ook de slaap van baby's verstoord worden wanneer hun matras niet goed ligt. Ze kunnen inslaapproblemen hebben of juist doorslaapproblemen. Ouders beseffen niet altijd dat de oorzaak hiervan wel eens het matras zou kunnen zijn. Een kindje in de groei heeft een matras van goede kwaliteit nodig om later een correcte houding te hebben en om rugklachten te voorkomen.

Lees meer...

Minimaal 8 cm dik (voor een ledikant)

Dit omdat het matras enerzijds voldoende steun moet bieden en anderzijds moet worden voorkomen dat het matras te eenvoudig kan dubbelvouwen. In dat geval zou er namelijk het gevaar kunnen zijn dat je kindje (half) onder het matras komt vast te zitten wanneer hij/zij veel beweegt in bed.

Passend

Er mag geen ruimte zijn tussen het ledikantje en het matras. Opnieuw om te voorkomen dat je kindje onder het matras vast komt te zitten met zijn handje of hoofdje. Of zich bezeert aan de spijlen of lattenbodem. Let er wel op dat het matras niet boven de maximum aangegeven hoogte uitkomt. Deze staat in het babybedje aangeduid.

Stevig, maar ook veerkrachtig

Het is de bedoeling dat het matras zich naar het lichaam van je baby vormt en niet andersom. Een matras met korrels of een waterbed is niet geschikt. De kans is te groot dat je kindje hierin wegzakt en niet goed meer kan ademen. Voor de juiste houding dient het matrasje voldoende steun te geven aan o.a. de wervelkolom. Plaatselijk moet een matras zich vormen naar de druk van het hoofd, de schouders en de heupen, waardoor de wervelkolom recht blijft. Toepassing van stevig veerkrachtig materiaal is dan ook een noodzaak. Koop geen matras met aan één of beide zijden een contour (denk aan de vorm van een eierdoos). Een profiel aan de buitenzijde brengt het verloren vocht sneller naar binnen. Bovendien biedt zo’n matras niet de juiste ondersteuning.

Tijk

De hoes (oftewel de tijk) is zeker zo belangrijk als het matras zelf. Ten eerste moet de hoes perfect rond het matras passen. Daarnaast moet deze ook voldoende ventileren, zodat de lichaams-temperatuur van je baby niet te hoog wordt. Ventileert de hoes niet goed, dan wordt deze te warm en kan dit de kans op wiegendood vergroten. Wanneer je te maken hebt met allergieën in je familie of bijvoorbeeld een aandoening zoals astma adviseren wij te kiezen voor een tijk die wasbaar is en is behandeld tegen bacterievorming.

Vocht

Bekend is dat een volwassene per nacht ongeveer een kwart liter vocht verliest. Exacte gegevens over vochtverlies bij kinderen zijn (nog) niet bekend. Toch mogen we aannemen dat een kind dat 16 tot 20 uur per dag op zijn/haar matrasje doorbrengt ongetwijfeld flink wat vocht verliest. Dat betekent dat een matrasje goed moet kunnen ventileren en regelmatig gekeerd moet worden om het te laten drogen.

Soorten matrassen

De beste kwaliteit is SG35 tot SG65. SG staat voor soortelijk gewicht wat de hoeveelheid lucht per kubieke meter aangeeft. SG35 betreft schuim dat 35 kg per kubieke meter weegt. Hoe hoger het soortelijk gewicht hoe duurzamer, veerkrachtiger en comfortabeler.
Er zijn verschillende soorten babymatrassen op de markt:

Polyether

Polyether is de goedkoopste versie van polyurethaan-schuim en heeft erg weinig veerkracht. Het heeft een gesloten celstructuur.

Koudschuim

Koudschuim (oftewel HR-schuim) is ook een type polyurethaan-schuim. Het is een schuim met hoge veerkracht, met een enigszins onregelmatige open celstructuur en een langere levensduur. Koudschuim vormt zich als gevolg van warmte volledig naar het lichaam. De nieuwste ontwikkeling is de mogelijkheid om een groot deel van de cellen die in het schuim zitten door middel van “ontploffing” te breken. Hierdoor ontstaat er schuim dat enorm luchtdoorlatend is. Ideaal om in kindermatrassen te verwerken. Het levert een bijdrage bij het voorkomen van ademhalingsproblemen.

Latex

Er zijn verschillende soorten latex. Latex verleent een goede elasticiteit, is zacht en sterk. Natuurlatex heeft dan weer meer veerkracht dan synthetische latex.

Binnenvering

De binnenkant van dit matras is een groot raster met veren. Alle veren hangen aan elkaar en kunnen dus niet afzonderlijk bewegen. Het raster is meestal bekleed met een laag polyether.

Pocketvering

Dit matras bestaat uit allemaal losse veren die naast elkaar geplaatst zijn.

Verschillende eigenschappen

Wanneer je een babymatras gaat kopen, zul je merken dat elk matras bovendien nog verschillende eigenschappen te bieden heeft. Enkele voorbeelden van deze eigenschappen zijn:

Anti-allergisch Huismijtwerend Schimmelafstotend Brandvertragend Luchtdoorlatend Warmte vasthoudend Anti-transpirerend Vochtregulerend Tweezijdig (babyzijde en peuterzijde) Verstevigde zijkanten

Je zult geen matras vinden dat tegelijkertijd aan al deze eigenschappen voldoet.

Aerosleep / Airgosafe

Uit verschillende onderzoeken rond de slaapveiligheid van baby's blijken twee zaken tegenstrijdig:

Het matras moet luchtdoorlatend zijn om verstikking en oververhitting te verminderen. Het matras is een broeihaard van bacteriën en wordt dus het best afgeschermd met een matrasbeschermer. Een gewone matrasbeschermer of een waterafstotende matrashoes maken de luchtdoorlatendheid onvoldoende.

Het aanbod van Aerosleep en van Airgosafe verenigt de goede eigenschappen:

Lucht- en vochtdoorlatend om verstikking en oververhitting te verminderen. Absorbeert het vocht dat door de maximale luchtcirculatie snel verdampt. Vormt een ondoordringbaar schild tegen de bacteriën.

Deze oplossing betekent een revolutie voor de veiligheid en gezondheid van elke slapende baby.

Het onderhoud van het matras

Zet wekelijks het matras even recht in het ledikantje en open het raam. Zo kan het matras goed luchten.
Draai wekelijks het matras om en keer hem ook. Zodat zowel de boven- en onderkant als het hoofd- en voeteinde verwisselen. Dit om de vorm van het matras langer te behouden.

Persoonlijk advies

Vind je het toch lastig en heb je liever persoonlijk advies? Natuurlijk helpt ons deskundig personeel je graag om het juiste matrasje te kiezen. In dat geval: tot ziens in één van onze winkels. Je bent van harte welkom!

Filteren

14 artikelen

Filteren

14 artikelen

Oval loader